15 marca 2017 r. w Zespole Szkół Zawodowych w Szprotawie odbył się finał IX edycji Wojewódzkiego Konkursu Gastronomicznego, pod hasłem Kulinarna przygoda z makaronem.
W konkursie wzięło udział 8 szkół gastronomicznych z województwa lubuskiego. Były to szkoły z Zielonej Góry, Nowej Soli, Gubina, Gorzowa Wielkopolskiego, Żar, Świebodzina, Iłowej i Szprotawy. W skład Jury weszli przedstawiciele Komitetu Głównego oraz Lubuskiego Kuratorium Oświaty, nauczyciele zawodu oraz przedstawiciel branży gastronomicznej - Pani Aneta Kaczmarek – właściciel „Dobrej Kuchni” w Szprotawie.
Interpretacja tematu tegorocznego konkursu okazała się niemałym zaskoczeniem dla Komitetu Głównego. Uczestnicy przygotowali nie tylko makarony na różne sposoby, ale także mnóstwo ciekawych dodatków, dzięki którym z pozoru zwyczajna potrawa, nabrała zupełnie innego charakteru. W tym roku kilka szkół przygotowało z ciasta makaronowego pyszne ravioli. Inne zespoły podały makarony w tradycyjnej postaci, ale opierając się na recepturach włoskich. Wiele przepisów zostało samodzielnie przez uczniów zmodyfikowanych, niektóre z nich pochodziły z anglojęzycznych stron internetowych.
Zespołem, którego potrawa zdobyła największe uznanie jury okazały się uczennice Zespołu Szkół Zawodowych w Szprotawie. Jury doceniło nie tylko walory potrawy, ale również wiedzę teoretyczną uczestniczek oraz jakość pracy.
Miejsca na kulinarnym podium zajęli:
I miejsce
Natalia Mogielska i Patrycja Orman, uczennice III klasy Technikum żywienia i usług gastronomicznych w Zespole Szkół Zawodowych w Szprotawie, które wykonały: Makaron zabarwiony atramentem z kałamarnicy, z sandaczem w mleku kokosowym i z kawiorem molekularnym - zespół przygotowała p. Maria Gregor,
II miejsce
Adrianna Kwiatek i Wojciech Woronin, uczniowie I i II klasy Technikum żywienia i usług gastronomicznych w Powiatowym Zespole Szkół Technicznych i Zawodowych w Świebodzinie; ich potrawa to: Linguine z kurczakiem, szpinakiem i zielonym Pesto - zespół przygotowany przez p. Joannę Giecołd oraz Janinę Budz,
III miejsce
Paulina Smalnik i Marcelina Andrzejewska, uczennice II klasy Technikum żywienia i usług gastronomicznych w Zespole Szkół Gastronomicznych w Gorzowie Wlkp., z potrawą: Ravioli w trzech odsłonach z musem z buraka podane na karmelizowanej marchwi - zespól przygotowany przez p. Piotra Kisson.
W przyszłym roku konkurs odbędzie się ponownie w Zespole Szkół Zawodowych w Szprotawie.
Organizatorzy dziękują za wsparcie finansowe i rzeczowe konkursu. Podziękowania kierują również w stronę wszystkich uczniów, którzy pomogli w organizacji całej imprezy, a także zaangażowanym nauczycielom.