Aktualności

Finał IX Wojewódzkiego Konkursu Gastronomicznego

15 marca 2017 r. w Zespole Szkół Zawodowych w Szprotawie odbył się finał IX edycji Wojewódzkiego Konkursu Gastronomicznego, pod hasłem Kulinarna przygoda z makaronem.
W konkursie wzięło udział 8 szkół gastronomicznych z województwa lubuskiego. Były to szkoły z Zielonej Góry, Nowej Soli, Gubina, Gorzowa Wielkopolskiego, Żar, Świebodzina, Iłowej i Szprotawy. W skład Jury weszli przedstawiciele Komitetu Głównego oraz Lubuskiego Kuratorium Oświaty, nauczyciele zawodu oraz przedstawiciel branży gastronomicznej - Pani Aneta Kaczmarek – właściciel  „Dobrej Kuchni” w Szprotawie. 
 
Interpretacja tematu tegorocznego konkursu okazała się niemałym zaskoczeniem dla Komitetu Głównego. Uczestnicy przygotowali nie tylko makarony na różne sposoby, ale także mnóstwo ciekawych dodatków, dzięki którym z pozoru zwyczajna potrawa, nabrała zupełnie innego charakteru. W tym roku kilka szkół przygotowało z ciasta makaronowego pyszne ravioli. Inne zespoły podały makarony w tradycyjnej postaci, ale opierając się na recepturach włoskich. Wiele przepisów zostało samodzielnie przez uczniów zmodyfikowanych, niektóre z nich pochodziły z anglojęzycznych stron internetowych.
 
Zespołem, którego potrawa zdobyła największe uznanie jury okazały się uczennice Zespołu Szkół Zawodowych w Szprotawie. Jury doceniło nie tylko walory potrawy, ale również wiedzę teoretyczną uczestniczek oraz jakość pracy.
 
Miejsca na kulinarnym podium zajęli:
 
I miejsce
Natalia Mogielska i Patrycja Orman, uczennice III klasy Technikum żywienia i usług gastronomicznych w Zespole Szkół Zawodowych w Szprotawie, które wykonały: Makaron zabarwiony atramentem z kałamarnicy, z sandaczem w mleku kokosowym i z kawiorem molekularnym - zespół przygotowała p. Maria Gregor,
 
II miejsce
Adrianna Kwiatek i Wojciech Woronin, uczniowie I i II klasy Technikum żywienia i usług gastronomicznych w Powiatowym Zespole Szkół Technicznych i Zawodowych w Świebodzinie; ich potrawa to: Linguine z kurczakiem, szpinakiem i zielonym Pesto - zespół przygotowany przez p. Joannę Giecołd oraz Janinę Budz, 
 
III miejsce
Paulina Smalnik i Marcelina Andrzejewska,  uczennice II klasy Technikum żywienia i usług gastronomicznych w Zespole Szkół Gastronomicznych w Gorzowie Wlkp., z potrawą: Ravioli w trzech odsłonach z musem z buraka podane na karmelizowanej marchwi - zespól przygotowany przez p. Piotra Kisson. 
 
W przyszłym roku konkurs odbędzie się ponownie w Zespole Szkół Zawodowych w Szprotawie.
 
Organizatorzy dziękują za wsparcie finansowe i rzeczowe konkursu. Podziękowania kierują również w stronę wszystkich uczniów, którzy pomogli w organizacji całej imprezy, a także zaangażowanym nauczycielom.   

Elementy dodatkowe powiązane z tym akapitem w informacji

6Galeria zdjęć: FINAŁ IX WOJEWÓDZKIEGO KONKURSU GASTRONOMICZNEGO

Elementy dodatkowe powiązane z tą informacją

Kontakt - stopka

Adres Urzędu

Urząd Miejski w Szprotawie
ul. Rynek 45
67-300 Szprotawa
tel./fax: 68 376 38 11
e-mail
 

Godziny otwarcia

Urząd czynny w godzinach:
poniedziałek: 08:00 - 16:00
wtorek-piątek: 07:00 - 15:00

Miasta partnerskie

Logo Gevelsberg Logo Spremberg Logo Uman
  • Baner: Rządowy Fundusz Rozwoju Dróg
  • Baner: baner Wsparcie OSP
  • Baner: Edukacja ekologiczna - projekt
  • Baner: RFIL
  • Baner: PFRON