Aktualności

  • 16-03-2022

„Kuchnia molekularna z wykorzystaniem ekologicznych produktów”

2 marca 2022 r. uczniowie z klas VII wzięli udział w zajęciach „Kuchnia molekularna z wykorzystaniem ekologicznych produktów”. Obserwatorami wydarzenia byli uczniowie z Niemiec, którzy połączyli się online z naszą szkołą w ramach projektu „Integracja mieszkańców poprzez transgraniczną polsko-niemiecką edukację ekologiczną w Szprotawie i Sprembergu”.
 
Kuchnia molekularna bazuje wyłącznie na naturalnych składnikach, którym nadaje oryginalną formę poprzez umiejętne wykorzystywanie wiedzy o zjawiskach chemicznych i fizycznych. Na warsztatach siódmoklasiści zrobili sałatkę owocową, którą następnie udekorowali  eko-wege bubble i owocowym spaghetti. W czasie zajęć poruszano tematykę zdrowego odżywiania oraz roli ekologicznych upraw na zdrowie ludzi.

Elementy dodatkowe powiązane z tą informacją