Aktualności
- 09-08-2016
- drukuj
Lubuskie smakuje naprawdę wyjątkowo, czyli Smaki Regionów ze Szprotawy
W sobotę, 6 sierpnia 2016 r., w Lubuskim Centrum Winiarstwa odbyło się wręczenie nagród laureatom konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” 2016 r.
Po raz kolejny na liście lubuskich smakołyków znalazły się produkty Wiesławy i Jana Wróblewskich z Pasieki Wędrownej „Debora”, którzy za lemoniadę miodowo-miętową otrzymali I nagrodę w kategorii napoje regionalne.
Nominację do nagrody „Perła 2016” otrzymała również szynka suszona lekko podwędzana z Pałacu Wiechlice Zbigniewa Czmudy.
Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” organizowany jest przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Związek Województw RP. Patronat nad tym konkursem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Marszałkowie Województw. Na szczeblu regionalnym organizatorem jest Urząd Marszałkowski Województwa Lubuskiego.