- 21-03-2016
- drukuj
II posiedzenie Rady Gospodarczej
17 marca odbyło się II posiedzenie Rady Gospodarczej Gminy Szprotawa. Podczas spotkania członkowie Rady mieli ponownie wybrać przewodniczącego, gdyż p. Zbigniew Czmuda po krytycznych głosach dwóch przedsiębiorców dotyczących sposobu wyboru członków zrezygnował ze sprawowanej funkcji. Jednak po dyskusji, która wywiązała się podczas posiedzenia i słowach zachęty padających ze strony pozostałych w Radzie przedsiębiorców, pan Z. Czmuda zdecydował się na pozostanie w Radzie i dalsze jej przewodzenie. W Radzie pozostał również p. Jacek Wcisło.
- 21-03-2016
- drukuj
Program 500 + w Gminie Szprotawa
Ośrodek Pomocy Społecznej informuje, iż wnioski o świadczenie wychowawcze w ramach „Programu 500+” wydawane będą od 17.03.2016 r. w OPS przy ul. Krasińskiego 23, w OPS przy ul. Sienkiewicza 5 oraz w Urzędzie Miejskim w Biurze Obsługi Klienta.
- 21-03-2016
- drukuj
Porozmawiajmy – spotkanie burmistrza z mieszkańcami
W piątek, 18 marca, w Szprotawskim Domu Kultury odbyło się coroczne, otwarte spotkanie burmistrza Józefa Rubachy z mieszkańcami Szprotawy. Spotkanie miało charakter podsumowujący rok 2015 oraz największą szprotawską inwestycję pn. „Kompleksowe rozwiązanie gospodarki wodno-ściekowej dla aglomeracji Szprotawa”.
- 21-03-2016
- drukuj
Cotygodniowe spotkania z mieszkańcami
W poniedziałek, 21 marca 2016 r. w związku z zaplanowanym urlopem, burmistrz Józef Rubacha nie będzie mógł spotkać się z mieszkańcami. W tym dniu od godz. 14.00 dyżur dla mieszkańców pełnić będzie zastępca burmistrza Paweł Chylak.
- 18-03-2016
- drukuj
Opłaty cmentarne
W związku z zarządzaniem cmentarzami komunalnymi w Gminie Szprotawa przez Szprotawski Zarząd Nieruchomościami Chrobry Sp. z o. o., wszelkie formalności związane z regulacją płatności związanych z opłatami cmentarnymi, należy dokonywać w biurze Zarządcy w kaplicy cmentarnej w Szprotawie przy ul. Warszawskiej.
- 18-03-2016
- drukuj
Komunikat
Burmistrz Szprotawy informuje, że w dniach 21-27.03.2016 r. odbędzie się strzelanie z użyciem amunicji bojowej. Szczegółowe terminy w załączeniu.
- 17-03-2016
- drukuj
WIADOMOŚCI Z RATUSZA 4/2016
Zapraszamy do obejrzenia nowego wydania programu telewizyjnego "Wiadomości z Ratusza".
- 17-03-2016
- drukuj
Lubuski Festiwal Piosenki „Scena Młodzieżowa”
W środę, 16 marca 2016 r. w sali widowiskowej SzDK odbyły się powiatowe eliminacje Lubuskiego Festiwalu Piosenki „Scena Młodzieżowa” .- To były najlepsze eliminacje, w jakich miałem zaszczyt uczestniczyć od ubiegłego roku - tymi słowami rozpoczął odczytywanie werdyktu jury, Maciej Sławny z RCAK w Zielonej Górze.
- 17-03-2016
- drukuj
Lubuskie ma plan inwestycyjny i czeka na opinie
Zapraszamy przedsiębiorców oraz osoby zaangażowane w sprawy gospodarcze naszego regionu do przesyłania uwag do Projektu Planu Inwestycyjnego i Promocji Gospodarczej Województwa Lubuskiego. Program to mocne uderzenie w kierunku przedsiębiorczości i rozwoju gospodarczego. Do dnia 31 marca 2016 r. trwają konsultacje dokumentu.
- 16-03-2016
- drukuj
VIII WOJEWÓDZKI KONKURS GASTRONOMICZNY
15 marca 2016 r. w Zespole Szkół Zawodowych w Szprotawie odbył się finał VIII edycji Wojewódzkiego Konkursu Gastronomicznego pod hasłem „Tęcza kolorów na talerzu”. Nagrody dla najlepszych wręczył Zastępca Burmistrza Paweł Chylak.
Uczestnicy konkursu przygotowywali potrawy ze schabu i ryb oraz z filetów z kaczki i kurczaka. Najciekawsze okazały się dodatki przygotowane z dyni, groszku zielonego, batatów i innych warzyw. Po raz pierwszy przygotowane i wykorzystane zostały różnego rodzaju kolorowe sosy, jak np. szafranowy, na bazie zielonej herbaty czy wiśniowy. W efekcie końcowym potrawy na talerzach były bardzo kolorowe i wyglądały niezwykle apetycznie. A smakowały wyśmienicie.
W konkursie startowało 8 szkół gastronomicznych z województwa lubuskiego. Były to szkoły z Zielonej Góry, Nowej Soli, Gubina, Sulechowa, Żar, Świebodzina, Iłowej i Szprotawy. Komisja konkursowa miała bardzo trudne zadanie: trzeba było wybrać najlepszy zespół, który pracował szybko, czysto, poprawnie i przygotował najciekawszą oraz najsmaczniejszą potrawę.
Ostatecznie wyłoniono laureatów konkursu:
I miejsce: Patryk Bezrąk i Arkadiusz Wróblewski, uczniowie III klasy Zasadniczej Szkoły Zawodowej w Zespole Szkół Zawodowych w Szprotawie, którzy wykonali: Pieczoną pierś z kaczki, kapustę duszoną w winie, puree z dyni z czosnkiem, puree z groszku zielonego z miętą, puree z batatów i z chili, kulki ziemniaczane- zespół został przygotowany przez p. Mirosławę Bobrowską,
oraz finalistów:
II miejsce: Kacper Rzęsa, Bartosz Łagowski, uczniowie IV klasy Technikum żywienia i usług gastronomicznych w Zespole Szkół Licealnych i Technicznych w Gubinie; ich potrawa to:, faszerowana pierś z kurczaka z sosem wiśniowym, kolorowa kaszą kuskus i sałatą w koszyczku z parmezanu-zespół przygotowany przez p. Małgorzatę Bartosz i Wiolettę Telicką,
III miejsce: Monika Rygielska, Julia Zygan, uczennice IV klasy Technikum żywienia i usług gastronomicznych w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Iłowej, z potrawą: piersi z kaczki marynowane w barwnej asyście z szafranowymi uszkami nadziewanymi jabłkiem- zespól przygotowany przez p. Agatę Parfianowicz.
Wszystkim gratulujemy sukcesu i życzymy powodzenia w życiu zawodowym.
Tegoroczny konkurs miał nową oprawę. Cała społeczność szkolna mogła kibicować wszystkim uczestnikom konkursu dzięki kamerze, która podglądała ich pracę przekazując obraz z sali na holl. Konkurs urozmaicony został pokazem przygotowywania potraw przez szefa kuchni p. Szymon Przystupa z Pałacu Wiechlice.
Pani Irena Mucha Przewodnicząca Komitetu Głównego Wojewódzkiego Konkursu Gastronomicznego w imieniu organizatorów serdecznie dziękuje za okazaną pomoc i wsparcie wszystkim darczyńcom. Podziękowania składa również wszystkim uczniom oraz zaangażowanym nauczycielom, którzy pomogli w organizacji całej imprezy.
Elementy dodatkowe powiązane z tym akapitem w informacji
4Galeria zdjęć: VIII WOJEWÓDZKI KONKURS GASTRONOMICZNY
-
Finaliści przygotowują zwycięska potrawę.
-
Najsmaczniejsza potrawa
-
Laureaci konkursu- Patryk Bezrąk i Arkadiusz Wróblewski oraz zdobywczynie III miejsca - Monika Rygielska, Julia Zygan