Aktualności

  • 16-03-2016

VIII WOJEWÓDZKI KONKURS GASTRONOMICZNY

15 marca 2016 r. w Zespole Szkół Zawodowych w Szprotawie odbył się finał VIII edycji Wojewódzkiego Konkursu Gastronomicznego pod hasłem „Tęcza kolorów na talerzu”. Nagrody dla najlepszych wręczył Zastępca Burmistrza Paweł Chylak.
 
Uczestnicy konkursu przygotowywali potrawy ze schabu i ryb oraz z filetów z kaczki i kurczaka. Najciekawsze okazały się dodatki przygotowane z dyni, groszku zielonego, batatów i innych warzyw. Po raz pierwszy przygotowane i wykorzystane zostały różnego rodzaju kolorowe sosy, jak np. szafranowy, na bazie zielonej herbaty czy wiśniowy. W efekcie końcowym potrawy na talerzach były bardzo kolorowe i wyglądały niezwykle apetycznie. A smakowały wyśmienicie.
W konkursie startowało 8 szkół gastronomicznych z województwa lubuskiego. Były to szkoły z Zielonej Góry, Nowej Soli, Gubina, Sulechowa, Żar, Świebodzina, Iłowej i Szprotawy. Komisja konkursowa miała bardzo trudne zadanie: trzeba było wybrać najlepszy zespół, który pracował szybko, czysto, poprawnie i przygotował najciekawszą oraz najsmaczniejszą potrawę.
 
Ostatecznie wyłoniono laureatów konkursu:
I miejsce: Patryk Bezrąk i Arkadiusz Wróblewski, uczniowie III klasy Zasadniczej Szkoły Zawodowej w Zespole Szkół Zawodowych w Szprotawie, którzy wykonali: Pieczoną pierś z kaczki, kapustę duszoną w winie, puree z dyni z czosnkiem, puree z groszku zielonego z miętą, puree z batatów i z chili, kulki ziemniaczane- zespół został przygotowany przez p. Mirosławę Bobrowską,
 
oraz finalistów:
II miejsce: Kacper Rzęsa, Bartosz Łagowski, uczniowie IV klasy Technikum żywienia i usług gastronomicznych w Zespole Szkół Licealnych i Technicznych w Gubinie; ich potrawa to:, faszerowana pierś z kurczaka z sosem wiśniowym, kolorowa kaszą kuskus i sałatą w koszyczku z parmezanu-zespół przygotowany przez p. Małgorzatę Bartosz i Wiolettę Telicką,
 
III miejsce: Monika Rygielska, Julia Zygan, uczennice IV klasy Technikum żywienia i usług gastronomicznych w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Iłowej, z potrawą: piersi z kaczki marynowane w barwnej asyście z szafranowymi uszkami nadziewanymi jabłkiem- zespól przygotowany przez p. Agatę Parfianowicz.
 
Wszystkim gratulujemy sukcesu i życzymy powodzenia w życiu zawodowym.
 
Tegoroczny konkurs miał nową oprawę. Cała społeczność szkolna mogła kibicować wszystkim uczestnikom konkursu dzięki kamerze, która podglądała ich pracę przekazując obraz z sali na holl. Konkurs urozmaicony został pokazem przygotowywania potraw przez szefa kuchni p. Szymon Przystupa z Pałacu Wiechlice.
 
Pani Irena Mucha Przewodnicząca Komitetu Głównego Wojewódzkiego Konkursu Gastronomicznego w imieniu organizatorów serdecznie dziękuje za okazaną pomoc i wsparcie wszystkim darczyńcom. Podziękowania składa również wszystkim uczniom oraz zaangażowanym nauczycielom, którzy pomogli w organizacji całej imprezy.

Elementy dodatkowe powiązane z tym akapitem w informacji

4Galeria zdjęć: VIII WOJEWÓDZKI KONKURS GASTRONOMICZNY

Elementy dodatkowe powiązane z tą informacją