Aktualności

  • 27-09-2017

Gratulujemy Perłom ze Szprotawy

Podczas tegorocznych, międzynarodowych  targów „Polagra FOOD – Smaki Regionów” w Poznaniu, szprotawianie Jan Wróblewski i Zbigniew Czmuda zdobyli aż dwie spośród czterech Pereł 2017 przyznanych dla województwa lubuskiego, w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”.
W dniach 23-26 września br., na Międzynarodowych Targach Poznańskich zorganizowano święto polskiej, regionalnej, tradycyjnej i certyfikowanej żywności  „Polagra FOOD – Smaki Regionów”. Było to wyjątkowe wydarzenie dla osób, które cenią produkty od lokalnych dostawców, odżywiają się zdrowo oraz szukają regionalnych smaków.
 
Wielki finał XVII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” miał miejsce 24 września br., a Perły 2017 w naszym województwie otrzymali:
  1. Miód wielokwiatowy wiosenny - Jan Wróblewski, Pasieka Wędrowna Debora ze Szprotawy,
  2. Szynka suszona, lekko podwędzana - Pałac Wiechlice Zbigniew Czmuda,
  3. Krupnik- Marek Senator Likiernia Agnieszka Senator,
  4. Dania z kaczki - P.W. „Salcum-Fixum” Jarosław Szlachetko i Magdalena Pętlewska.
Konkurs "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów", odbywa się corocznie, od 17 lat, podczas Międzynarodowych Targów Poznańskich „Polagra Food – Smaki Regionów”. Przyznawane w tym konkursie Perły są  nagrodą dla najlepszych regionalnych i lokalnych produktów żywnościowych oraz najlepszych potraw regionalnych i lokalnych.
 
Życzymy zwycięzcom kolejnych, równie wspaniałych sukcesów!

Elementy dodatkowe powiązane z tym akapitem w informacji

Elementy dodatkowe powiązane z tą informacją