Aktualności

  • 06-02-2018

Specjały Pasieki Wędrownej „Debora” TOP PRODUKTAMI programu „Doceń polskie”

Z ogromną radością informujemy, że Loża Ekspertów Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” przyznała znaki jakości i tytuły TOP PRODUKT dwóm wyrobom z Pasieki Wędrownej „Debora” Pana Jana Wróblewskiego ze Szprotawy. Nagrodzone produkty to: Ocet jabłkowo-miodowy oraz Musztarda miodowa z dyni.
Eksperci z branży spożywczej potwierdzili najwyższą jakość wyrobów z oferty Pasieki Wędrownej „Debora”!
Ocet jabłkowo-miodowy i Musztarda miodowa z dyni zdobyły certyfikaty jakości „Doceń polskie” i tytuły TOP PRODUKT. Oznacza to, że przyznano im maksymalne noty za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny.
Decyzja o nadaniu prestiżowych wyróżnienia zapadła podczas XXVI audytu żywności zorganizowanego w ramach Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”.Do udziału w październikowej certyfikacji żywności programu „Doceń polskie” zakwalifikowano 232 produkty.
- Każdy z nich został sprawdzony indywidualnie przez grono specjalistów zawodowo związanych z żywnością i technologią żywienia. Członkowie Loży Ekspertów przyznają wyrobom noty w skali od 1 do 10, ocenie podlegają: smak, wygląd i stosunek jakości produktu do jego ceny. Do zdobycia godła jakości potrzeba minimum 7,5 pkt., zaś wyroby z maksymalnymi notami są honorowane tytułem TOP PRODUKT - wyjaśnia Karolina Szlapańska, organizatorka programu „Doceń polskie”.
Certyfikatem „Doceń polskie” nagradzane są tylko artykuły spożywcze pozytywnie ocenione przez Lożę Ekspertów: nie ma innej drogi zdobycia tego znaku jakości. Audyty odbywają się co kwartał, a honorowy patronat nad nimi sprawuje Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Godło promocyjne jest przyznawane na 2 lata, po tym czasie producent może zgłosić produkt do ponownej oceny -  dodaje Marek Bielski, twórca programu promocyjnego „Doceń polskie”. 
W październikowej atestacji wzięły udział wyroby 76 producentów z całej Polski (z 16 województw). 
Kolejna ocena żywności w ramach programu „Doceń polskie” odbędzie się w styczniu 2018 roku.
 
Celem programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się specjaliści zawodowo związani z żywnością i technologią żywienia, którzy tworzą Lożę Ekspertów. Zasiadają w niej m.in. członkowie Klubu Szefów Kuchni.
Twórca programu „Doceń polskie” jest  także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) – innowacyjnego przedsięwzięcia skierowanego do blogerów kulinarnych.

Elementy dodatkowe powiązane z tą informacją