19 maja 1407: Książę Jan zastawia Szprotawie powinność opieki

Valuepack wydał oświadczenie

W związku z krążącą opinią na temat warunków pracy w szprotawskim zakładzie Valuepack, firma wydała oświadczenie, w którym przedstawiła standardy sanitarne obowiązujące tam na co dzień, jak i te które zostały wprowadzone w związku z sytuacją epidemiologiczną i rozprzestrzenianiem się koronawirusa. Informacja przesłana została również szprotawskim radnym.
Valuepack zajmuje się pakowaniem wyrobów medycznych i spożywczych. Branża tego typu wymaga spełnienia restrykcyjnych wymogów, zarówno od strony prawnej, jak i sanitarnej. Firma legitymuje się certyfikatami jakościowymi FSSC 22000 dla wyrobów spożywczych oraz ISO 13485 dla wyrobów medycznych. Certyfikacja odbywa się przez niezależne, zewnętrzne instytucje certyfikujące.

Jak informuje kierownictwo firmy, w trosce o bezpieczeństwo pracowników, jeszcze przed wystąpieniem pierwszego zakażenia, w zakładzie wprowadzono szereg procedur mających na celu zminimalizowanie ryzyka zakażenia. Niezwłocznie po otrzymaniu informacji, że jedna z zatrudnionych tam pracownic jest zakażona, po dokładnym przeanalizowaniu sytuacji, wszelkie dane przekazane zostały do Powiatowego Inspektora Sanitarnego, co skutkowało poddaniem kwarantannie wszystkich osób mających kontakt z zakażoną. Decyzją Sanepidu również osoby, które miały kontakt z osobami na kwarantannie zostały objęte nadzorem epidemiologicznym, co całkowicie wykluczało możliwość pracy tych osób.

Cały zakład oraz miejsca kwarantanny dwukrotnie zostały poddane profesjonalnej dezynfekcji wirusobójczym preparatem Virkon, które przeprowadziła firma EKES DDD Pest Control.

Zarząd spółki Valuepack Europe zapewnia, że w obecnej sytuacji wszelkie działania skupione są przede wszystkim na zapewnieniu bezpieczeństwa pracownikom, kontrahentom, mieszkańcom Szprotawy i okolic. Sytuacja w firmie jest monitorowana i na bieżąco wprowadzane są procedury zwiększające bezpieczeństwo. Niezwłocznie też wdrażane są wszystkie zalecenia zarówno Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej, Samorządu, jak i Rządu RP.

Treść całego oświadczenia do pobrania.

Zapraszamy również do obejrzenia krótkiego filmiku, na którym przedstawiono zakład od wewnątrz, skupiając się na aspektach wpływających na warunki sanitarne, jak również wprowadzone zabezpieczenia w okresie panującej pandemii: https://www.youtube.com/watch?v=VT5MphngnO8&feature=youtu.be

Elementy dodatkowe powiązane z tą informacją

Kontakt - stopka

Adres Urzędu